Ponovo radi "Magnohrom"

Bez autora
Mar 16 2011

Fabrika elektrotermičkih proizvoda "Magnohrom" danas je potpalila rotacionu peć za preradu sintera, sirovine od koje se prave opeke. Reč je o probnom potpaljivanju peći, na temperaturi od 800 do 1.800 stepeni, a već u ponedeljak trebalo bi da počne i proizvodnja. Prve opeke mogle bi da se očekuju već naredne nedelje. Oživljavanje fabrike "Magnohroma" je veoma važno za oko pedesetak radnika koji su zaposleni u toj, nekada uspešnoj kraljevačkoj fabrici. Pokretanje proizvodnje finansirali su sami radnici prodajom otpadnog materijala koji je ostao iza bivšeg vlasnika, "Global stila", sa kojim je država pre dve godine raskinula ugovor. Fabrika je u državnom vlasništvu, a zastupnik kapitala Dragomir Majstorović istakao je da ponovno pokretanje proizvodnje Kraljevu znači mnogo jer su rezerve sintera već gotovo iscrpljene u Evropi, a "Magnohrom" samo u rudnicima na Zlatiboru ima rezerve procenjene na 3,5 miliona tona.

Ponovo radi "Magnohrom""Magnohrom" potpalio svoju rotacionu peć za preradu sintera, sirovine za proizvodnju opeke, koja se nekad pravila u kraljevačkoj fabrici. Pokretanje proizvodnje finansirali sami radnici prodajom otpadnog materijala.

Fabrika elektrotermičkih proizvoda "Magnohrom" danas je potpalila rotacionu peć za preradu sintera, sirovine od koje se prave opeke.

Reč je o probnom potpaljivanju peći, na temperaturi od 800 do 1.800 stepeni, a već u ponedeljak trebalo bi da počne i proizvodnja. Prve opeke mogle bi da se očekuju već naredne nedelje.

Oživljavanje fabrike "Magnohroma" je veoma važno za oko pedesetak radnika koji su zaposleni u toj, nekada uspešnoj kraljevačkoj fabrici.

Pokretanje proizvodnje finansirali su sami radnici prodajom otpadnog materijala koji je ostao iza bivšeg vlasnika, "Global stila", sa kojim je država pre dve godine raskinula ugovor.

Fabrika je u državnom vlasništvu, a zastupnik kapitala Dragomir Majstorović istakao je da ponovno pokretanje proizvodnje Kraljevu znači mnogo jer su rezerve sintera već gotovo iscrpljene u Evropi, a "Magnohrom" samo u rudnicima na Zlatiboru ima rezerve procenjene na 3,5 miliona tona.

Majstorović je dodao da se u narednom periodu planira zapošljavanje 80 novih radnika u rudnicima u Čačku i na Zlatiboru.

"Prednost je da imamo vrlo kvalitetnu sirovinsku bazu, rudu, rudnike i očekujemo da će vrlo brzo da se pokažu izuzetni efekti, zato što je u pitanju 100 odsto izvoz, a drugo, razlika u ceni je velika, što je svakako isplativ posao", rekao je Majstorović.

Radnici kraljevačkog "Magnohroma", dve i po godine posle raskida privatizacije sa indijskom firmom "Global stil" koja je u toj kompaniji ostavila pustoš, uspeli su da, u oktobru prošle godine, ožive rudnike magnezita u okolini Čačka i obnove postrojenja za proizvodnju vatrostalnih opeka.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik